„Zdrowa tortilla – kolorowe jedzenie pełne witamin”
W ramach programu profilaktycznego " Skąd się biorą produkty ekologiczne"  dzieci wzięły udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem: "Witaminy w warzywach".  Podczas zajęć
dzieci poznały zasady zdrowego odżywiania oraz dowiedziały się, jak ważne jest spożywanie warzyw i pełnoziarnistych produktów. Wynalazcy wspólnie przygotowali zdrową tortillę, wykorzystując świeże składniki, takie jak: sałata, pomidory, ogórek, rzodkiewka, papryka, kapusta czerwona, serek naturalny, ser żółty i kiełki rzodkiewki. Dzieci samodzielnie smarowały placki tortilli serkiem naturalnym, układały warzywa, a następnie zawijały całość w rulon. Dzięki zajęciom dzieci uczyły się samodzielności, współpracy w grupie oraz estetycznego podawania potraw. Na zakończenie wspólnie degustowały przygotowane danie, rozmawiały o jego wartościach odżywczych i o tym, jak można komponować zdrowe posiłki w domu.
