Jadłospis
Jadłospis 22.04.2024-26.04.2024
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb słonecznikowy (70% mąka żytnia, 15% ziarno słonecznika, 10% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (5g), ), polędwica miodowa (20g), pomidor (10g), szczypiorek (5g)
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Jabłka 50g
OBIAD
Zupa kapuśniak z ziemniakami i kiełbaską (250ml) (kiełbasa podwawelska (20g), kapusta kiszona (15g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (15g), cebula (10g), przyprawy)
Kaszotto z warzywami (filet z indyka (40g),
kasza bulgur (40g), fasolka szparagowa (20g), brokuł (15g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cukinia (10g), cebula (10g), papryka (10g)
Kompot wiśniowy (200ml) (woda, mrożone wiśnie, ksylitol (2g))
PODWIECZOREK
Kanapka: Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (5g), jajko (25g), żółty ser (20g), ogórek kiszony (20g)
Herbata malinowa 200ml (napar z herbaty)
WARZYWNY WTOREK 23.04.2024
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb z dynią (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), polędwica sopocka (20g), masło (5g), ), papryka (15g), natka pietruszki (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z warzywami do chrupania (100g)( pomidorki koktajlowe, kalarepa, marchewka, ogórek, papryka)
OBIAD
Zupa brokułowa z makaronem (250ml)- (brokuły (25g), makaron świderki (20g)(mąka makaronowa), papryka czerwona (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), przyprawy)
Polędwiczki wieprzowe z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej (mięso wieprzowe od szynki (70g),włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (100g), kapusta pekińska (80g), cebula (15g), kukurydza konserwowa (5g), jabłka (10g), przyprawy)
Kompot owocowy (200ml) ) (woda, mrożone: aronia, czarna porzeczka, śliwki, truskawki)
PODWIECZOREK
Owsianka na mleku z musem jabłkowym, siemieniem lnianym i rodzynkami (płatki górskie owsiane, mleko świeże 2%, prażone jabłka, rodzynki, siemię lniane)
Chrupki kukurydziane
Herbata żurawinowa (200ml) (napar z herbaty, miód)
ŚRODA 24.04.2024
ŚNIADANIE
Śniadanie w formie szwedzkiego stołu :bułka angielka 30g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), szynka z piersi z indyka 25g, ser żółty 20g, ogórek 10g, pomidor 10g, rzodkiewka 5g, masło 5g, sałata 4g.
Mięta z cytryną (200ml) (napar z mięty, cytryna (5g))
Arbuz 50g
OBIAD
Zupa marchewkowa z lanymi kluskami (marchew (30g), włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (śmietanka, żywe kultury bakterii), (10g), lane kluski (mąka pszenna, jaja, woda)
Gotowane pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ziemniakami i mizerią (mięso mielone z indyka 60g, jajko 5g, bułka tarta 10g, przyprawy, koncentrat pomidorowy 5g, ziemniaki, ogórki, jogurt naturalny, koper
Kompot wiśniowy (200ml) (woda, mrożone wiśnie, miód (2g))
PODWIECZOREK
Ciasto drożdżowe z musem owocowym
Ciepłe mleko (200ml)
OWOCOWY CZWARTEK 25.04.2024
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło 5g, kiełbasa krakowska (20g), papryka (10g), pomidor (5g).
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z owocami (100g)(ananas, banan, kiwi, winogron)
OBIAD
Zupa krem z ciecierzycy z kawałkami piersi z kurczaka i groszkiem ptysiowym (250ml)(ciecierzyca (30g), filet z piersi kurczaka(20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (15g), cebula (10g), pietruszka (5g), śmietana 12% (10g), przyprawy
Kluski leniwe z sosem waniliowym ( twaróg półtłusty, jajka, mąka pszenna, masło, jogurt naturalny, cukier waniliowy)
Surówka z marchewki i jabłka (70g) (marchewka, jabłko, cytryna, ksylitol)
Kompot owocowy (200ml) (woda, mrożone: aronia, czarna porzeczka, śliwki, truskawki, miód (3g))
PODWIECZOREK
Kanapka: Bułka grahamka (35g) (mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, przyprawy), serek śmietankowy (20g), pomidor (15g), kiełki rzodkiewki (5g)
Herbata dzika róża (200ml)(napar z herbaty, cukier 1g)
PIĄTEK 26.04.2024
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb żytni (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (20g), masło (5g), pomidor (15g), ogórek (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Winogron ciemny 50g
OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem (250ml)(ryż (20g), ), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), czosnek(5g), pietruszka(5g), koncentrat pomidorowy(15g), przecier pomidorowy (10g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Kotlety z ryby (ryba dorsz, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy : sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony, ziemniaki, marchewka, brokuł, kalafior)
Kompot owocowy 200ml (mrożone owoce: aronia, czarna porzeczka, truskawka, śliwka, cukier (2g)
PODWIECZOREK
Kanapka – Chleb słonecznikowy (70% mąka żytnia, 15% ziarno słonecznika, 10% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), pasztet z indyka (20g), pomidor (15g), szczypiorek (5g)
Kawa inka na mleku (200g)(inka, mleko 2%, ksylitol)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%