Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 08.12.2025
ŚNIADANIE
Kanapka Bułka grahamka (mąka razowa, woda, drożdże, sól)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g)
Szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca)
Ogórek (10g)
Pomidor (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Marchewka do chrupania (50g)
OBIAD
Pomidorowa z ryżem (250ml)(ryż (20g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), czosnek(5g), pietruszka(5g), koncentrat pomidorowy(15g), przecier pomidorowy (10g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami (kasza kuskus (40g), pierś z kurczaka (70g), papryka (10g), cukinia (10g), cebula(10g),groszek zielony (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń
surówka z białej kapusty (100g) (biała kapusta (70g), marchew (10g), cebula (10g), koper (5g), cytryna (3g), oliwa z oliwek, przyprawy)
Sok 100% jabłko-marchew 200ml
PODWIECZOREK
Koktajl truskawkowy (truskawka 60g, banan 20g, jogurt naturalny 30ml)
Ciastka zbożowe (zboża 56,4 % [zboża pełnoziarniste 40,2 % (mąka pszenna pełnoziarnista 20,3 %, płatki owsiane 8,9 %, mąka jęczmienna pełnoziarnista 6,4 %, mąka żytnia pełnoziarnista 3,6 %, mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 %), mąka pszenna 16,2 %]
Herbata owocowa (200ml) (napar z herbaty)
WTOREK 09.12.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: Bułka bankietówka mini (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
Polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g)
Papryka (10g)
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma, miód 3g)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka, liście szpinaku)
OBIAD
Zupa ogórkowa z ziemniakami (włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ogórki kiszone, ziemniaki, woda wodociągowa, sól (sól jodowana 75%, jodek potasu, chlorek potasu 25%, śladowe ilości zboża- soję, seler, orzeszki ziemne, gorczycę sezam), pieprz czarny mielony (może zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne, i sezam)
Schab w sosie z kaszą gryczaną (schab (70g), kasza gryczana (40g), ), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, jajka (20g), cebula (10g), czosnek (5g), przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony
sałata ze śmietaną: sałata (60 g), śmietana 12% (20 g), cukier (5 g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, ksylitol)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
Serek śmietankowy (20g)(serek śmietankowy, białka mleka, sól)
Pomidor (15g)
Szczypiorek (5g)
Herbata żurawinowa (200ml) (owoce żurawiny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy)
ŚRODA 10.12.2025
ŚNIADANIE
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)Polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza)
ogórek (10g)pomidor (10g)
papryka (5g)
sałata (4g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Jabłko (50g)
OBIAD
Zupa krem z dyni, posypana natką i pestkami 350ml (dynia (40g), ziemniaki (20g), pomidor (15g), cebula (10g), czosnek (5g), mleko (10g), natka pietruszki, pestki dyni, kurkuma, pieprz, sól
Spaghetti bolognese 400g ( makaron świderki (40g) (mąka makaronowa pszenna), mięso mielone z łopatki (70g), cukinia (10g), koncentrat pomidorowy (10g), cebula (10g), czosnek (5g), przyprawy- - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń)
Ogórek do chrupania (50g)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki, ksylitol (3g))
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Masło(śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
Szynka gotowana (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)
Pomidor (15g)
Szczypiorek (5g)
Kawa inka (200ml) (mleko świeże 2%, kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria)
OWOCOWY CZWARTEK 11.12.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb żytni 35g (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g)
sałata (4g),
pomidor (15g).
Kawa inka (200ml) (mleko świeże 2%, kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria))
Gruszka -(50g)
OBIAD
Zupa kalafiorowa zabielana jogurtem naturalnym (kalafior (25g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), czosnek (5g),pietruszka (5g), ziemniaki (10g), jogurt naturalny (10g), przyprawy)
Ryba mintaj w panierce (90g) (ryba mintaj (70g), jajko, bułka tarta, mąka pszenna, olej, przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony.
Ziemniaki (100g)
Surówka z kapusty kiszonej (100g) (kapusta kiszona, marchew, natka pietruszki, cytryna)
Kompot wiśniowo-jabłkowy (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone, jabłka)
PODWIECZOREK
Bułka maślana z masłem i miodem (35g)
Banan (120g)
Kubek Latte Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
PIĄTEK 12.12.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Masło (śmietanka, alergeny (mleko)- (3g)
Polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)
Pomidor (10g),
Szczypiorek (5g)
Kubek Latte Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z owocami (100g)(ananas, banan, pomarańcza, winogron)
OBIAD
Zalewajka (250ml)(kiełbasa podwawelska (20g) (mięso wieprzowe 83%, woda, sól, białko wieprzowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, hydrolizat białka rzepakowego, ekstrakt z aceroli, sok z buraka czerwonego, cukier, glukoza, warzywa suszone, substancja konserwująca - azotyn sodu, stabilizator - cytrynian sodu, aromaty), ziemniaki (20g), cebula(10g), barszcz biały z butelki(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, mąka pszenna graham, świeży czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy), jogurt naturalny (10g)(mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus),
Makaron razowy w śniegu z serem i musem truskawkowym (180g) (makaron świderki (40g) (mąka makaronowa pszenna), twaróg półtłusty (20g), truskawki mrożone (50g), jogurt naturalny (30g)(mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), )
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, ksylitol 3g) 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: BUŁKA BANKIETOWA (35g)- (10% mąka żytnia, 70% mąka pszenna, woda drożdże, sól)
Masło (śmietanka, alergeny (mleko)- (3g)
Polędwica miodowa (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka, kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy, ekstrakty z przypraw, cebula suszona, glukoza)
Ogórek (15g)
rzodkiewka (5g)
Herbata owocowa (200ml) (owoc maliny 60%, kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, owoce aronii, jabłko, aromat naturalny, woda wodociągowa)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy.
Codziennie woda do picia bez ograniczeń
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%
