Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 15.09.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, polędwica miodowa (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), ogórek (15g),papryka (5g)
Kakao (mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Gruszka/śliwka -(50g)
OBIAD
Zupa marchewkowa z ziemniakami (marchew (30g), włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (śmietanka, żywe kultury bakterii), (10g), ziemniaki)
Łazanki z mięsem i ogórkiem kiszonym (makaron kokardki (40g), mięso od szynki (70g)(zamiennik filet z indyka), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por), ogórek kiszony (90g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, ksylitol 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki (70% mąka żytnia, 15% ziarno słonecznika, 10% mąka pszenna, woda, drożdże, sól),masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, twarożek (20g)(ser biały półtłusty, jogurt naturalny (zamiennik polędwica miodowa ), pomidor 15g, szczypiorek 5g.
Herbata malinowa (200ml) (owoce maliny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, ksylitol (1g))
WARZYWNY WTOREK 16.09.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb z dynią (35g)(70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól)
Masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne
Polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromatY, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja i gorczycę. (20g),Papryka (15g),Natka pietruszki(5g),
Kakao (mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, marchewka, ogórek, papryka)
OBIAD
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową (ziemniaki (30g), fasolka szparagowa zielona (20g), cebula (10g), czosnek (5g),szczypiorek (5g), śmietana 12% (10g), przyprawy- sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Kotlet schabowy z kaszą bulgur (200g)(schab (70g)(zamiennik filet z kurczaka), kasza bulgur (40g), przyprawy - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Surówka z pora, marchewki i jabłka ( por (20g), marchewka (20g), jabłko (20g), jogurt naturalny, sól, pieprz)
Sok pomarańczowy 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól),
Masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne
Pasztet z indyka (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka, kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy)
Ogórek (20g),
szczypiorek (10g)
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), kurkuma (1g), miód 2g)
ŚRODA 17.09.2025
ŚNIADANIE
Szwedzki stół ; Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g)
Masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne
Polędwica miodowa (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza)
ogórek (10g)pomidor (10g), papryka (10g), sałata (4g)
Kakao (mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Marchewka do chrupania (50g)
OBIAD
Rosół drobiowy z makaronem (kurczak(50g), ćw. z kurczaka (10g), filet z kurczaka (10g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), makaron nitki (20g)(mąka makaronowa pszenna, jaja z chowu ściółkowego (21,6%) (5 jaj na 1 kg mąki), przyprawa: kurkuma)
Gulasz drobiowy (kurczak(50g), ćw. z kurczaka (20g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g)
Ziemniaki z wody- (100g)
Buraczki na ciepło (100g) (buraki gotowane, sól, pieprz, cukier(2g)
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, miód (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Koktajl z owocami (150g) (jogurt naturalny (zamiennik napój kokosowy), mrożone: truskawki, banan, ksylitol 3g)
Chrupki kukurydziane (10g) (mąka kukurydziana, woda)
Woda z cytryną (200ml) (woda, cytryna (5g))
OWOCOWY CZWARTEK 18.09.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: bułka grahamka mini (mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, przyprawy),
Masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne
Szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca)
Ogórek kiszony (10g)
Papryka (10g)
Kakao (mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z owocami (100g)(jabłko, nektarynka, pomarańcza)
OBIAD
Zalewajka (250ml)(kiełbasa podwawelska (20g) (mięso wieprzowe 83%, woda, sól, białko wieprzowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, hydrolizat białka rzepakowego, ekstrakt z aceroli, sok z buraka czerwonego, cukier, glukoza, warzywa suszone, substancja konserwująca - azotyn sodu, stabilizator - cytrynian sodu, aromaty), ziemniaki (20g), cebula(10g), barszcz biały z butelki(woda, mąka pszenna, mąka żytnia, mąka pszenna graham, świeży czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy), jogurt naturalny (10g)(mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)
Cynamonowy ryż z jogurtem naturalnym i prażonymi jabłkami (ryż, jabłka, jogurt naturalny, cynamon, miód)
Banan (120g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne
Szynka z indyka (20g) – (mięso z indyka 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)
pomidor (10g)
szczypiorek (5g)
sałata (4g)
Mięta z cytryną 200ml (suszona mięta, woda wodociągowa, cytryna (5g), cukier 1g)
PIĄTEK 19.09.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: angielka 35g (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne
Polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g)
Ogórek kiszony (15g).
Kawa inka (200ml) (mleko świeże 2%, kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria), miód)
Arbuz 50g
OBIAD
Zupa jarzynowa z kaszą manną- (wywar: woda wodociągowa (160g), kalafior (15g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por), kasza manna (20g), ziemniaki (10g), sól (sól jodowana 75%, pieprz czarny mielony (250ml)
Paluszki z ryby (ryba mintaj, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy : sól (sól jodowana 75%, jodek potasu), pieprz czarny mielony
Ziemniaki z wody- (100g)
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (100g) (marchew, kiszona kapusta, pietruszka natka, cytryna, orzechy włoskie)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone
PODWIECZOREK
Galaretka z jogurtem naturalnym i owocami (cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny), jogurt naturalny, kiwi, mandarynka, winogron)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%