Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 02.06.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Kanapka: chleb żytni (35g)- (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło(śmietanka, alergeny (mleko)- (5g), szynka Deko (20g)- (48,5% mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), pomidor (10g), ogórek (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Arbuz (50g)
OBIAD
Krupnik (250ml)- ( włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (20g), kasza jęczmienna (20g), cebula (10g), koperek (5g), przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony
Makaron z sosem warzywnym i kawałkami polędwiczki(polędwiczka wieprzowa (60g), kasza pęczak (40g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, brokuł (20g), cukinia (15g), fasolka szparagowa zielona (15g), papryka (15g), przyprawy- sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony,
Mizeria (70g) (jogurt naturalny , ogórek, sól, sok z cytryny, ksylitol)
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, cukier 1g) 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), masło(śmietanka, alergeny (mleko)- (5g), papryka (20g)
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma (1g), miód 2g)
WARZYWNY WTOREK 03.06.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb z dynią (35g)- (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), masło (śmietanka, alergeny (mleko)- (5g), polędwica wiejska (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), ogórek świeży - (20g), natka (3g)
Kakao (200ml) (mleko świeże 2%, kakao)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, marchewka, ogórek)
OBIAD
Kotlet mielony ( łopatka wieprzowa mielona (70g), mąka pszenna (10g), jajko (10g), bułka tarta (10g), przyprawy- - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony )
Ziemniaki (100g)
Kapusta młoda (100g) (kapusta biała (70g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, koperek (5g)
Sok jabłkowy 100% 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), serek śmietankowy (20g)(serek śmietankowy, białka mleka, sól), szczypiorek (5g), pomidor (10g),masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
Herbata dzika róża (200ml)(napar z herbaty)
ŚRODA 04.06.25
ŚNIADANIE
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), polędwica krakowska (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), ogórek (10g), pomidor (10g), papryka (10g), sałata (4g)
Kawa inka 200ml (inka, mleko 2%)
Gruszka (50g)
OBIAD
Zupa marchewkowa z ziemniakami (marchew (30g), włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (śmietanka, żywe kultury bakterii), (10g), ziemniaki)
Ryż z jogurtem naturalnym i prażonym jabłkiem (140g) ( makaron razowy (mąka razowa, woda, jaja) (40g), twaróg półtłusty,
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, cukier 1g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło(śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), pasta jajeczna z awokado (20g) (jajka (30g), awokado (10g), jogurt naturalny (10g)(mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), przyprawy sól (sól jodowana 75% ), pieprz czarny mielony, szczypiorek (10g)
Herbata żurawinowa (200ml) (owoce żurawiny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier
OWOCOWY CZWARTEK 05.06.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb żytni 35g (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), szynka wiejska (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca(20g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), pomidor (15g), ogórek (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z owocami (truskawka, pomarańcza, arbuz) (100g)
OBIAD
Zupa buraczkowa z ziemniakami, zabielana (buraki (30g), ziemniaki, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)(10g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%) pieprz czarny mielony
Kaszotto z kaszy bulgur i gotowaną piersią z indyka (filet z piersi indyka (20g), kasza bulgur (40g), fasolka szparagowa (20g), cieciorka (10g), brokuł (15g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cukinia (10g), cebula (10g), papryka (10g), przyprawy - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Fasolka szparagowa (80g)
Kompot wiśniowo-jabłkowy (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone (25g), cukier 1g)
PODWIECZOREK
Jogurt naturalny z miodem i płatkami owsianymi (mleko świeże 2%, mąka ziemniaczana, budyń śmietankowy, ksylitol)
Jabłko (50g)
Woda z cytryną (200ml)(woda, cytryna (5g))
PIĄTEK 06.06.25
ŚNIADANIE
Zupa mleczna (200ml) (mleko świeże 2%, płatki kukurydziane (15g)(grys kukurydziany, cukier, sól, syrop cukru inwertowanego, regulator kwasowości (fosforany sodu), melasa, substancje wzbogacające: witaminy (B3, B5, B2, B6, B9).
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko), polędwica miodowa (mięso 48% (indyk 278%, pierś z kurczaka 21%, E1422, E407, E425, białko sojowe, maltodekstryna, glukoza, przeciwutleniacze, miód wielkokwiatowy 0,5%, sól, cukier, wzmacniacz smaku, hydrolizat białka słonecznikowego, cebula, ekstrakty przypraw w tym seler, aromaty, regulator kwasowości, azotyn sodu, może zawierać mleko i gorczycę(20g)
Herbata owocowa (200ml) (owoc maliny 60%, kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, owoce aronii, jabłko, aromat naturalny, woda wodociągowa, cukier 1g)
Truskawka (50g)
OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem (250ml)(ryż (20g), ), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), czosnek(5g), pietruszka(5g), koncentrat pomidorowy(15g), przecier pomidorowy (10g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Kotlety z ryby (ryba mintaj (70g), jajko (5g), mąka pszenna (5g), bułka tarta (5g), przyprawy sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny
Ziemniaki (100g)
Surówka z kiszonej kapusty (100g) (kapusta kiszona (70g), marchew (15g), jabłko (15g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Kompot wiśniowo-jabłkowy (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone (20g), jabłka (10g), cukier 1g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Bułka bankietówka mini (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), pasztet z indyka (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka, kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), ogórek kiszony (15g), sałata (5g)
Kakao (200ml) (mleko świeże 2%, kakao)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%