Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Jadłospis 22.04.2024-26.04.2024

PONIEDZIAŁEK 22.04.2024

ŚNIADANIE

Kanapka: Chleb słonecznikowy (70% mąka żytnia, 15% ziarno słonecznika, 10% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (5g), ), polędwica miodowa (20g), pomidor (10g), szczypiorek (5g)

 Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)

Jabłka 50g

OBIAD

Zupa kapuśniak z ziemniakami i kiełbaską (250ml) (kiełbasa podwawelska (20g), kapusta kiszona (15g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (15g), cebula (10g), przyprawy)

Kaszotto z warzywami (filet z indyka (40g),

kasza bulgur (40g), fasolka szparagowa (20g), brokuł (15g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cukinia (10g), cebula (10g), papryka (10g)

Kompot wiśniowy (200ml) (woda, mrożone wiśnie, ksylitol (2g))

PODWIECZOREK

Kanapka: Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (5g), jajko (25g), żółty ser (20g), ogórek kiszony (20g)

Herbata malinowa 200ml (napar z herbaty)

WARZYWNY WTOREK 23.04.2024

ŚNIADANIE

Kanapka: Chleb z dynią (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), polędwica sopocka (20g), masło (5g), ), papryka (15g), natka pietruszki (5g)

Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)

Patery z warzywami do chrupania (100g)( pomidorki koktajlowe, kalarepa, marchewka, ogórek, papryka)

OBIAD

Zupa brokułowa z makaronem (250ml)- (brokuły (25g), makaron świderki (20g)(mąka makaronowa), papryka czerwona (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), przyprawy)

Polędwiczki wieprzowe z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej (mięso wieprzowe od szynki (70g),włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (100g), kapusta pekińska (80g), cebula (15g), kukurydza konserwowa (5g), jabłka (10g), przyprawy)

Kompot owocowy (200ml) ) (woda, mrożone: aronia, czarna porzeczka, śliwki, truskawki)

PODWIECZOREK

Owsianka na mleku z musem jabłkowym, siemieniem lnianym i rodzynkami (płatki górskie owsiane, mleko świeże 2%, prażone jabłka, rodzynki, siemię lniane)

Chrupki kukurydziane

Herbata  żurawinowa (200ml) (napar z herbaty, miód)           

ŚRODA 24.04.2024

ŚNIADANIE

Śniadanie w formie szwedzkiego stołu :bułka angielka 30g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), szynka z piersi z indyka 25g, ser żółty 20g, ogórek 10g, pomidor 10g, rzodkiewka 5g, masło 5g, sałata 4g.

Mięta z cytryną (200ml) (napar z mięty, cytryna (5g))

Arbuz 50g

OBIAD

Zupa marchewkowa z lanymi kluskami (marchew (30g), włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (śmietanka, żywe kultury bakterii),  (10g), lane kluski (mąka pszenna, jaja, woda)

Gotowane pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ziemniakami i mizerią (mięso mielone z indyka 60g, jajko 5g, bułka tarta 10g, przyprawy, koncentrat pomidorowy 5g, ziemniaki, ogórki, jogurt naturalny, koper

Kompot wiśniowy (200ml) (woda, mrożone wiśnie, miód (2g))

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe z musem owocowym

Ciepłe mleko (200ml)

OWOCOWY CZWARTEK 25.04.2024

ŚNIADANIE

Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło 5g, kiełbasa krakowska (20g), papryka (10g), pomidor (5g).

Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)

Patery z owocami (100g)(ananas, banan, kiwi, winogron)

OBIAD

Zupa krem z ciecierzycy z kawałkami piersi z kurczaka i groszkiem ptysiowym (250ml)(ciecierzyca (30g), filet z piersi kurczaka(20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (15g), cebula (10g), pietruszka (5g), śmietana 12% (10g), przyprawy

Kluski leniwe z sosem waniliowym ( twaróg półtłusty, jajka, mąka pszenna, masło, jogurt naturalny, cukier waniliowy)

Surówka z marchewki i jabłka (70g) (marchewka, jabłko, cytryna, ksylitol)

Kompot owocowy (200ml) (woda, mrożone: aronia, czarna porzeczka, śliwki, truskawki, miód (3g))

PODWIECZOREK

Kanapka: Bułka grahamka (35g) (mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, przyprawy), serek śmietankowy (20g), pomidor (15g), kiełki rzodkiewki (5g)

Herbata dzika róża (200ml)(napar z herbaty, cukier 1g)

PIĄTEK 26.04.2024

ŚNIADANIE

Kanapka: Chleb żytni (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (20g), masło (5g), pomidor (15g), ogórek (10g)

Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)

Winogron ciemny 50g

OBIAD

Zupa pomidorowa z ryżem (250ml)(ryż (20g), ), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), czosnek(5g), pietruszka(5g), koncentrat pomidorowy(15g), przecier pomidorowy (10g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony

Kotlety z ryby (ryba dorsz, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy : sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony, ziemniaki, marchewka, brokuł, kalafior)

Kompot owocowy 200ml (mrożone owoce: aronia, czarna porzeczka, truskawka, śliwka, cukier (2g)

PODWIECZOREK

Kanapka – Chleb słonecznikowy (70% mąka żytnia, 15% ziarno słonecznika, 10% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), pasztet z indyka (20g), pomidor (15g), szczypiorek (5g)

Kawa inka na mleku (200g)(inka, mleko 2%, ksylitol)


Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy


Alergeny żywności:

Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.

1.Seler

2.Gluten

3.Skorupiaki

4.Jaja

5. Ryby

6. Łubin

7. Mleko i jego przetwory

8. Mięczaki i małże

9. Gorczyca musztarda

10. Orzechy

11. Orzeszki ziemne

12. Ziarna sezamu

13. Soja

14. Dwutlenek siarki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.

Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu

Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%