Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 16.12.2024
ŚNIADANIE
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), pomidor (15g), szczypiorek (5g)
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Mus owocowy -(100g)
OBIAD
Rosół drobiowy z makaronem (kurczak, ćw. z kurczaka 20g, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, przyprawy: sól (sól jodowana 75%, jodek potasu, chlorek potasu 25%, śladowe ilości zboża- soję, seler, orzeszki ziemne, gorczycę sezam), pieprz czarny mielony (może zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne, i sezam , mąka pszenna, woda, pasteryzowana masa jajowa (9%), witamina A)
Leczo warzywne z ryżem parboiled (ryż (40g), ciecierzyca (15g) papryka (10g), cukinia (10g), cebula(10g),groszek zielony (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, koncentrat pomidorowy, ogórek do chrupania (80g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb z dynią (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), rzodkiewka (15g), natka pietruszki (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
OWOCOWY WTOREK 17.12.24
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), pomidor (15g), papryka (10g)
Patery z owocami (kiwi, pomarańcza, gruszka, winogron) (100g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
OBIAD
Zupa warzywna z brukselką i kaszą bulgur (250ml)- (fasolka szparagowa (10g), papryka (10g), brukselka (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), koperek (10g), kasza bulgur (10g), przyprawy -- sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Kotlet z piersi (pierś z kurczaka (70g), mąka, jajka, bułka tarta, przyprawy, ziemniaki z wody- (100g), surówka wielowarzywna (90g)(kapusta biała (35g), marchewka (10g), rzodkiewka (5g), koperek (5g), kukurydza (5g), czerwona papryka (10g))
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, miód (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Rogaliki z jabłkiem 200g
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Banan (150g)
ŚRODA 18.12.24
ŚNIADANIE SZWEDZKI STÓŁ
Kanapka : Chleb inowłodzki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)), szynka gotowana (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), ogórek (10g), pomidor (10g), rzodkiewka (5g), sałata (4g)
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Mandarynka (50g)
OBIAD
Zupa ogórkowa z ziemniakami (ogórki kiszone (25g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, woda wodociągowa, sól (sól jodowana 75%, jodek potasu, chlorek potasu 25%, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)
Gulasz z polędwiczek (polędwiczki 70g, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń , sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony, kasza kuskus (40g), mizeria (90g)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki. Miód (3g))
PODWIECZOREK
Wafle ryżowe z masłem i miodem (35g)
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Kiwi (150g)
CZWARTEK 19.12.24
ŚNIADANIE
Parówki na ciepło (20g)(mięso wieprzowe (100 g produktu wytworzono ze 105 g mięsa wieprzowego), sól, glukoza, przyprawy, przeciwutleniacz (e 301), substancja konserwująca (e 250). produkt w jadalnej osłonce kolagenowej wołowej. może zawierać zboża zawierające gluten, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę)
Kanapka : Bułka bankietowa (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), pomidor (15g), sałata (5g)
Herbata żurawinowa (200ml) (owoce żurawiny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier (1g))
Pomarańcza (50g)
OBIAD
Zupa brokułowa (250ml)- (brokuły (40g), ziemniaki (15g), filet z piersi kurczaka (20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (10g), przyprawy -- sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Makaron z truskawkami i bananem(180g) (makaron świderki (100g) (mąka makaronowa pszenna), truskawki mrożone (50g), banan
Jogurt naturalny do picia 200ml (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka : chleb żytni (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka, olej roślinny rzepakowy, E160, aromat) alergeny (mleko)- (5g)
serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka, ogórek (10g), papryka (10g)
Sok owocowy (200ml)
PIĄTEK WIGILIA W PRZEDSZKOLU 20.12.24
ŚNIADANIE
Kanapka : chleb inowłodzki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka, olej roślinny rzepakowy, E160, aromat) alergeny (mleko)- (5g), szynka wiejska (20g) )(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ogórek (10g)
Papryka (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórek, marchewka, liście szpinaku)
OBIAD
Zupa pieczarkowa z makaronem (250ml) (pieczarki (30g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), czosnek (5g), jogurt naturalny (10g)(mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), pieprz, sól
Ryba mintaj w panierce (ryba mintaj (70g), jajko, bułka tarta, mąka pszenna, olej, przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony, ziemniaki (100g), ziemniaki (100g), surówka z kapusty pekińskiej (100g) (kapusta pekińska, marchew, kukurydza konserwowa, jabłko, natka pietruszki, cytryna, orzechy włoskie)
Kompot z suszuz żurawiną (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone, jabłka, owoce leśneżurawina)
Pomarańcza (100g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb żytni (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, pomidor (15g), rzodkiewka (20g)
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%