Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 20.01.25
ŚNIADANIE
Kanapka: chleb inowłodzki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), polędwica miodowa (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), pomidor (15g), szczypiorek (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Banan -(50g)
OBIAD
Zupa 9-składnikowa zabielana jogurtem naturalnym (woda, kalafior (15g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por), papryka (10g), brokuł (10g), ziemniaki, fasolka (10g), sól (sól jodowana 75%,pieprz czarny mielony (250ml)
Łazanki z mięsem i surówką z kapusty pekińskiej (makaron penne (40g), mięso od szynki (70g), ), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por), koncentrat pomidorowy, kapusta pekińska, kukurydza, natka pietruszki, ogórek, pomidor, oliwa z oliwek) (90g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Koktajl mleczny z owocami (150g) (jogurt naturalny, truskawki, banan, ksylitol 3g)
Chrupki kukurydziane (10g) (mąka kukurydziana, woda)
Mandarynka (100g)
Woda z cytryną (200ml) (woda, cytryna (5g))
OWOCOWY WTOREK 21.01.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb z dynią (35g)(70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól)Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)Polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromatY, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja i gorczycę. (20g), papryka (15g), natka pietruszki(5g),
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma (1g), miód 2g)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, marchewka, papryka, liście szpinaku)
OBIAD
Zupa krem z warzyw z groszkiem ptysiowym (250ml) ( filet z kurczaka (20g), fasolka szparagowa (15g), groszek zielony, cieciorka (10g),włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń, kalafior (15g), cebula(10g), ziemniaki (20g), śmietana 12%, przyprawy- sól , pieprz czarny mielony )
Ryż piersią kurczaka i warzywami po chińsku(200g)(ryż, cieciorka (25g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, brokuł (15g), cukinia (10g), papryka (15g), przyprawy - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, miód (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól),
Szynka z indyka (20g) – (mięso z indyka 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), ogórek (20g), szczypiorek (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
OWOCOWA ŚRODA 22.01.25
ŚNIADANIE
Kanapka: bułka grahamka mini (mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, przyprawy), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ogórek kiszony (10g), papryka (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z owocami (100g)(jabłko, banan, kiwi, pomarańcza, winogron, borówka, malina)
OBIAD
Rosół drobiowy z makaronem (kurczak(50g), ćw. z kurczaka (10g), antrykot (10g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), makaron nitki (20g)(mąka makaronowa pszenna, jaja z chowu ściółkowego (21,6%) (5 jaj na 1 kg mąki), przyprawa: kurkuma)
Gulasz drobiowy (kurczak(50g), ćw. z kurczaka (20g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g)
Ziemniaki z wody- (100g), surówka z marchewki i jabłka (100g) (marchewka (50g), jabłka (50g), cytryna (3g)
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, miód (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Ciasto z metra (mąka pszenna, jaja, tłuszcz roślinny, cukier, sól, owoce, galaretka)
Herbata malinowa (200ml) – (woda wodociągowa, owoce maliny, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier (1g))
Jabłko (100g)
CZWARTEK 23.01.25
ŚNIADANIE
Kanapka: angielka 35g (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), ogórek kiszony (15g).
Kawa inka (200ml) (mleko świeże 2%, kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria), miód)
jabłka 50g
OBIAD
Zupa marchewkowa z zacierkami(marchew (30g), włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (śmietanka, żywe kultury bakterii), (10g), lane kluski (mąka pszenna, jaja, woda)
Kotlety z ryby (ryba mintaj, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy : sól (sól jodowana 75%, jodek potasu),pieprz czarny mielony, ziemniaki z wody- (100g), surówka z kiszonej kapusty i marchewki (100g) (marchew, kiszona kapusta, pietruszka natka, cytryna, orzechy włoskie)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki. Miód (3g))
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki (70% mąka żytnia, 15% ziarno słonecznika, 10% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), twarożek (20g)(ser biały półtłusty, jogurt naturalny), pomidor 15g, szczypiorek 5g.
Herbata malinowa (200ml) (owoce maliny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier (1g))
PIĄTEK 24.01.25
ŚNIADANIE
Szwedzki stół ; Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)Polędwica miodowa (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), ogórek (10g), pomidor (10g), papryka (10g), sałata (4g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Papryka do chrupania (50g)
OBIAD
Zupa z białej fasoli z kiełbaską i ziemniakami (250ml)( włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, biała fasola (25g), kiełbasa podwawelska (20g)
Naleśniki z serem i prażonym jabłkiem (200g) (mąka , mleko, jaja), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), truskawki mrożone, miód)
Banan (100g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), pasztet z indyka (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka,kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy), pomidor (10g), szczypiorek (5g), sałata (4g)
Sok 100% (200ml)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%