Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 24.03.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, rzodkiewka (5g), szczypiorek (5g)
Mleko (200ml)(mleko świeże 2%)
Marchewka do chrupania (50g)
OBIAD
Barszcz ukraiński (250ml)(buraki (25g), ziemniaki (15g), fasolka szparagowa (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), przyprawy: sól (sól jodowana 75%) pieprz czarny mielony
Makaron świderki z serem i prażonym jabłkiem (200g)( makaron świderki (mąka makaronowa, woda, jaja), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), truskawki mrożone, miód)
Banan -(150g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Bułka bankietówka mini (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), pasztet z indyka (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka,kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), ogórek kiszony (15g), sałata (5g)
Herbata malinowa (200ml) – (woda wodociągowa, owoce maliny, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier (1g))
WARZYWNY WTOREK 25.03.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), pomidor (15g), rzodkiewka (10g)
Kawa inka (200ml) (woda, inka (zmielone ziarna żyta, jęczmienia, cykorii oraz buraka cukrowego), miód 2g)
Patery z warzywami (marchewka, ogórek, pomidorki cherry, papryka żółta) (100g)
OBIAD
Zupa koperkowa z ziemniakami ( marchew 10g, pietruszka 10g, seler 5g, koperek 15g, ziemniaki 75g, śmietana 12% 20g, przyprawy
Kotlet schabowy z ziemniakami ( schab b/k (70g), mąka pszenna, jajko, bułka tarta, przyprawy - sól (sól jodowana 75%)
Surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchewka, kukurydza, natka pietruszki, koper, cebula, jabłko, oliwa z oliwek)
Kompot wiśniowy(200ml) (woda, mrożone wiśnie, miód (2g))
PODWIECZOREK
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)), szynka konserwowa z indyka (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500, substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), ogórek (10g), rzodkiewka (5g), szczypiorek (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
ŚRODA 26.03.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Angielka 35g (70% mąka pszenna, 30% mąka żytnia, woda, drożdże, sól)Polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), pomidor (15g), ogórek (10g), sałata (5g), rzodkiewka (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Jabłko 50g
OBIAD
Barszcz zabielany z ziemniakami (buraki, ziemniaki, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), przyprawy: sól (sól jodowana 75%) pieprz czarny mielony
Sos z polędwiczki z kaszą bulgur (polędwiczka (70g), kasza bulgur (40g), koperek, cebula, przyprawy)
Surówka z marchewki i jabłka (80g) (marchewka, jabłko, cytryna, ksylitol)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka: : bułka grahamka mini (mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, przyprawy), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), pomidor 15g, natka pietruszki 5g.
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
CZWARTEK 27.03.25
ŚNIADANIE
Zupa mleczna (200ml) (mleko świeże 2%, granola (15g)
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)), szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), jajka (20g), ogórek (10g), pomidor (10g), rzodkiewka (5g), szczypiorek (5g), sałata (4g)
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z owocami (arbuz, ananas, gruszka, mandarynka, borówka)
OBIAD
Zupa jarzynowa z ziemniakami (250ml) woda wodociągowa, brokuły mrożone (20g),kalafior mrożony (15g), fasolka szparagowa (15g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, kasza jaglana (20g), cebula, koperek, przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony
Gotowany indyk po chińsku z ryżem (200g) (indyk (50g), ryż (40g), marchew (10g), papryka (10g), cebula (10g), przyprawy, koncentrat pomidorowy (5g)
Surówka z kapusty pekińskiej (100g) (kapusta pekińska, marchew, kukurydza konserwowa, jabłko, natka pietruszki, cytryna) (70g)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki. Miód (3g))
PODWIECZOREK
Ciasto drożdżowe (35g)
Mus owocowy (120g)
Złote mleko(200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma, miód (2g
PIĄTEK 28.03.25
ŚNIADANIE
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, papryka (10g), ogórek (10g)
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Gruszka (50g)
OBIAD
Zupa pomidorowa z makaronem (250ml)(Kurczak (20g), makaron (20g)(mąka makaronowa), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), czosnek(5g), pietruszka(5g), koncentrat pomidorowy(15g), przecier pomidorowy (10g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Kąski z ryby (ryba miruna, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy : sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony, ziemniaki z wody- (100g)
Surówka z kiszonej kapusty, cebulki i marchewki- (kiszona kapusta, cebula, marchewka) (100g)
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, miód (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb słonecznikowy (70% mąka żytnia, 15% ziarno słonecznika, 10% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g)
Twarożek z owocami (twaróg półtłusty 35g, borówki, truskawki 30g, jogurt naturalny 15g)
Mięta z cytryną (200ml)(napar z miety, cytryna, cukier 2g)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%