Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 14.04.25
ŚNIADANIE
Kanapka:Kanapka: pieczywo WASA (35g)- (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), polędwica miodowa (20g)- (48,5% mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ogórek (5g), papryka (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Melon -(50g)
OBIAD
Zupa ogórkowa z ziemniakami (250ml) (ogórki kiszone (25g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, woda wodociągowa, sól (sól jodowana 75%, jodek potasu, chlorek potasu 25%, śmietana 12% (10g) (śmietanka, żywe kultury bakterii), przyprawy- - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony)
Kasza pęczak z indykiem i sosem pieczarkowym (indyk (60g), kasza pęczak (40g), marchew (15g), natka pietruszki (5g), pieczarki (20g), cebula (10g), przyprawy- sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony, jogurt naturalny (5g)
Surówka z białej kapusty (100g) (biała kapusta (70g), marchew (10g), cebula (10g), koper (5g), cytryna (3g), oliwa z oliwek, przyprawy)
Kompot truskawkowy- (woda, truskawki mrożone, ksylitol 3g) 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), rzodkiewka (5g), szczypiorek (5g)
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma (1g), miód 2g)
WARZYWNY WTOREK 15.04.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb z dynią (35g)- (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g)
Polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), ogórek świeży - (10g), papryka (10g)
Kakao (200ml) (mleko świeże 2%, kakao)
Patery z warzywami (100g) (pomidorki cherry, szpinak, marchewka, ogórek, papryka żółta)
OBIAD
Krupnik z ziemniakami (250ml)- (ćw. z kurczaka (20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (20g), kasza jęczmienna (20g), cebula (10g), koperek (5g), przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony
Makaron razowy z jogurtem naturalnym i musem jabłkowym (140g) ( makaron razowy (mąka razowa, woda, jaja) (40g), jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)(20g), jabłka (50g))
Banan (120g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, cukier 1g)
PODWIECZOREK
Kanapka: : bułka grahamka mini (mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, przyprawy), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), pasztet z indyka (20g)(mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka,kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy, ekstrakty z przypraw, cebula suszona), ogórek (10g), sałata (5g)
Herbata żurawinowa 200ml (napar z herbaty, ksylitol 3g)
ŚRODA 16.04.25
ŚNIADANIE WIELKANOCNE
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)Polędwica miodowa (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), jaja na twardo (20g), ogórek (10g)pomidor (10g), rzodkiewka (5g), sałata (4g), rzeżucha (5g)
Kawa inka (200ml) (mleko świeże 2%, inka)
Mus owocowy (120g)
OBIAD
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą zabielany śmietaną (250ml)(kiełbasa biała (20g)(mięso wieprzowe, czosnek, pieprz, sól), cebula, barszcz biały z butelki, śmietana 12% (10g), przyprawy sól
Kotlet schabowy ( schab bez kości (70g), mąka pszenna (10g), jajko (10g), bułka tarta (10g), przyprawy- - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony )
Ziemniaki (90g)
Mizeria: ogórek (60 g), jogurt naturalny (20 g), ksylitol (5 g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, ksylitol 3g)
PODWIECZOREK
Babka Wielkanocna (100g)(jajka olej roślinny,
skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowego, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana)
Jabłko (120g)
Złote mleko(200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma, miód (2g
OCOWY CZWARTEK 17.04.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
Smakołyk Puchatka (mięso indycze 44%, mięso wieprzowe 35%, woda, jodowana sól spożywcza, przyprawy, ekstrakty przypraw, skarmelizowany cukier, glukoza, barwnik:karmin, E450, kwas askorbinowy, mleczan potasu, azotyn sodu (20g), ogórek (10g), papryka (10g)
Kakao (200ml) (mleko świeże 2%, kakao)
Patery z owocami (100g) (banan, gruszka, kiwi)
OBIAD
Zupa buraczkowa z ziemniakami (buraki (30g), ziemniaki, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)(10g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%) pieprz czarny mielony
Pulpety w sosie pomidorowym i ryżem (łopatka mielona (70g), bułka tarta, jajko, mąka pszenna, ryż (40g), koperek (10g), śmietana 12% (10g), koncentrat pomidorowy (10g), przyprawy - sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Ogórek świeży do chrupania 50g
Kompot truskawkowy (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone (25g), cukier 1g)
PODWIECZOREK
Czekoladowa owsianka z owocami (płatki owsiane 15g, mleko 2% 200ml, kakao 5g, banan 50g, truskawki 20g, ksylitol)
Pomarańcza (50g)
Herbata malinowa 200ml (napar z herbaty, ksylitol 3g)
PIĄTEK 18.04.25
ŚNIADANIE
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka, olej roślinny rzepakowy, E160, aromat) alergeny (mleko), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), papryka (15g), natka pietruszki (5g)
Kakao (200ml) (mleko świeże 2%, kakao)
Winogron (50g)
OBIAD
Zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym (250ml) ( mrożony zielony groszek (20g), włoszczyzna 100g t.j. por biała część, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), czosnek (5g), szczypiorek (5g), jogurt naturalny (10g)(mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus),groszek ptysiowy (15g), przyprawy - sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Kotlety z ryby (ryba mintaj (70g), jajko (5g), mąka pszenna (5g), bułka tarta (5g), przyprawy sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny
Ziemniaki (100g)
Surówka z marchewki i jabłka (100g) (marchew (40g), jabłko (35g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%) , cytryna, ksylitol)
Kompot wiśniowo-jabłkowy (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone (20g), jabłka (10g), cukier 1g)
PODWIECZOREK
Koktajl truskawkowy (jogurt naturalny, truskawka, ksylitol (3g)
Herbatniki (20g)(mąka, woda, cukier, roślinny olej palmowy, syrop glukozowo, odtłuszczone mleko, substancje spulchniające, sól, serwatka w proszku z mleka, substancja konserwująca, aromat)
Woda z cytryną (200ml)(woda, cytryna)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%