Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 28.07.25
ŚNIADANIE
Kanapka: chleb żytni (35g)- (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło(śmietanka, alergeny (mleko)- (5g), szynka Deko (20g)- (48,5% mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające, stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), pomidor (10g), Ogórek (10g), kakao (mleko świeże 2%, kakao
o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml), gruszka -(50g)
OBIAD
Barszcz ukraiński (250ml)(buraki (25g), ziemniaki (15g), fasolka szparagowa (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), śmietana 12% (mleko )przyprawy: sól (sól jodowana 75%) pieprz czarny mielony
Komosa z sosem z polędwiczki (polędwiczka wieprzowa (60g), kasza pęczak (40g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, brokuł (20g), cukinia (15g), fasolka szparagowa zielona (15g), papryka (15g), przyprawy- sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony,
Surówka z kapusty pekińskiej (80g) (kapusta pekińska (60g), papryka (10g), koperek (5g), kukurydzą (5g), ogórek (10g), oliwa z oliwek)
Sok jabłkowy 100% 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), masło(śmietanka, alergeny (mleko)- (5g), papryka (20g),
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma (1g), miód 2g)
WARZYWNY WTOREK 29.07.25
ŚNIADANIE
Kanapka: chleb z dynią (35g)- (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), masło (śmietanka, alergeny (mleko)- (5g), polędwica wiejska (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), ogórek świeży - (20g), pietruszka (3g)
Kakao (200ml) (mleko świeże 2%, kakao)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, marchewka, ogórek, papryka)
OBIAD
Rosół drobiowy z zacierkami (kurczak, ćw. z kurczaka 20g, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, przyprawy: sól (sól o obniżonej zawartości sodu), pieprz czarny mielony, zacierki)
Potrawka z kurczaka z ryżem ( pierś z kurczaka (70g), ziemniaki (40g)(mąka makaronowa), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, przyprawy - sól (sól jodowana 75%), Mizeria (90g) (ogórki, jogurt naturalny, przyprawy, sok z cytryny)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Owsianka na mleku z musem malinowym i rodzynkami (200ml) (mleko świeże 2%, płatki owsiane (20g), rodzynki (10g), ksylitol (3g), maliny (50g)), Herbatniki
Herbata malinowa (200ml) (owoce maliny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy)
ŚRODA 30.07.25
ŚNIADANIE
SZWEDZKI STÓŁ -Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), Masło (śmietanka) alergeny (mleko)(3g), Polędwica krakowska (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), ogórek (10g)pomidor (10g), papryka (10g), sałata (4g)
Herbata żurawinowa (200ml) (owoce żurawiny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier (1g))
OBIAD
Krupnik z kaszą i piersią z kurczaka (250ml) (kasza quinoa (20g), filet (20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), pietruszka natka(5g), przyprawy)
Naleśniki z serem i miodem (200g)( twaróg półtłusty, jajka, mąka pszenna, mleko 2%, miód), Borówki
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, cukier 1g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Bułka bankietówka mini (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), Pasztet z indyka (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka, kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy) , Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), ogórek kiszony (15g), sałata (5g)
Kakao (200ml) (mleko świeże 2%, kakao)
OWOCOWY CZWARTEK 3.07.25
ŚNIADANIE
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), Masło (śmietanka) alergeny (mleko), Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza)
Herbata owocowa (200ml) (owoc maliny 60%, kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, owoce aronii, jabłko, aromat naturalny, woda wodociągowa, cukier 1g)
Arbuz (50g)
OBIAD
Zupa pomidorowa z komosą- (wywar: woda wodociągowa (160g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por), ryż (20g), sól (sól jodowana 75%, pieprz (250ml)
Kotlety z ryby (ryba mintaj (70g), jajko (5g), mąka pszenna (5g), bułka tarta (5g), przyprawy sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny , Ziemniaki (100g)
Surówka z kiszonej kapusty (100g) (kapusta kiszona (70g), marchew (15g), jabłko (15g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Kompot wiśniowo-jabłkowy (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone (20g), jabłka (10g), cukier 1g)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%