Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 12.05.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), gotowany kurczak (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), pomidor (15g), szczypiorek (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml
Gruszka -(50g)
OBIAD
Zupa marchewkowa z ziemniakami (marchew (30g), włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (śmietanka, żywe kultury bakterii), (10g), ziemniaki)
Kasza gryczana z sosem mięsnym (kasza gryczana (40g), mięso od szynki (70g), ), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por)
Mizeria (ogórek, jogurt naturalny, sok z cytryny, ksylitol, przyprawy) (90g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka)
PODWIECZOREK
Koktajl mleczny z truskawkami (150g) (jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, białka mleka, żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych), mrożone: truskawki, banan, miód 3g)
Chrupki kukurydziane (10g) (mąka kukurydziana, woda)
Woda z cytryną (200ml) (woda, cytryna (5g))
WARZYWNY WTOREK 13.05.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb z dynią (35g)(70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)(3g), polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromatY, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja i gorczycę. (20g), papryka (15g), ogórek kiszony (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, marchewka, ogórek, papryka, liście szpinaku)
OBIAD
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym (250ml) (woda wodociągowa (160g), pieczarki (20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula(10g), śmietana 12%, koperek (5g), przyprawy- sól , pieprz czarny mielony )
Kasza bulgur z kotletem mielonym (200g)(kasza bulgur, mięso mielone z łopatki, jajko, bułka tarta, przyprawy - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Buraczki na ciepło (100g) (buraki gotowane, sól, pieprz, cukier(2g)
Kompot malinowy (200ml)(woda, maliny)
PODWIECZOREK
Kanapka: chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), ogórek (20g), szczypiorek (10g)
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma (1g), miód 2g)
ŚRODA 14.05.25
ŚNIADANIE
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), szynka z indyka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), ogórek (10g), pomidor (10g), rzodkiewka (5g), sałata (4g)
Kakao (200ml) mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki)
Jabłko (50g)
OBIAD
Krupnik z kaszą jęczmienną i pietruszką (250ml) (kasza jęczmienna (20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), pietruszka natka(5g), przyprawy)
Bitki wieprzowe duszone z marchewką: wieprzowina (100 g), marchewka (25 g),
Ziemniaki z wody- (100g)
Fasolka szparagowa z masłem: fasolka szparagowa (100 g), masło (3 g)
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, miód (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Budyń śmietankowy (150g) (skrobia ziemniaczana i kukurydziana, cukier, aromat, barwniki, mleko świeże 2%)
Banan (50g)
Herbatniki (20g)
OWOCOWY CZWARTEK 15.05.25
ŚNIADANIE
Kanapka: bułka grahamka mini (mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna, woda, drożdże, sól, przyprawy), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ogórek kiszony (10g), papryka (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z owocami (100g)( banan, kiwi, pomarańcza, winogron)
OBIAD
Zupa z białej fasoli z mięsem drobiowym i ziemniakami (250ml)( włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, biała fasola (25g), ćw. z kurczaka (20g)
Makaron świderki z serem i prażonym jabłkiem (200g)( makaron świderki (mąka makaronowa, woda, jaja), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), truskawki mrożone, miód)
Marchewka do chrupania
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), pasztet z indyka (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka, kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy), ppomidor (10g), szczypiorek (5g), sałata (4g)
Mięta z cytryną 200ml (suszona mięta, woda wodociągowa, cytryna (5g), cukier 1g)
PIĄTEK 16.05.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb żytni 35g (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), ogórek (15g), papryka (10g)
Kawa inka (200ml) (mleko świeże 2%, kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria), miód)
Arbuz 50g
OBIAD
Zupa z brukselkowa z ziemniakami- (wywar: woda wodociągowa (160g)ćw. z kurczaka (20g), brukselka (25g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por), ziemniaki (20g), sól (sól jodowana 75%, pieprz czarny mielony (250ml), jogurt naturalny (15g), koperek (5g)
Paluszki z ryby (ryba mintaj, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy : sól (sól jodowana 75%, jodek potasu), pieprz czarny mielony
Ziemniaki z wody- (100g)
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (100g) (marchew, kiszona kapusta, pietruszka natka, cytryna, orzechy włoskie)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki. Miód (3g))
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb słonecznikowy (70% mąka żytnia, 15% ziarno słonecznika, 10% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), twarożek (20g)(ser biały półtłusty, jogurt naturalny), pomidor 15g, szczypiorek 5g.
Herbata malinowa (200ml) (owoce maliny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier (1g))
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%