Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 20.10.2025
ŚNIADANIE
Zupa mleczna (200ml) (mleko świeże 2%, płatki kukurydziane (15g)(grys kukurydziany, cukier, sól, syrop cukru inwertowanego, regulator kwasowości (fosforany sodu), melasa, substancje wzbogacające: witaminy (B3, B5, B2, B6, B9).
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
Szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca)
Pomidor (15g)
Szczypiorek (5g)
Herbata malinowa (200ml) – (woda wodociągowa, owoce maliny, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy)
Pomarańcza (50g)
OBIAD
Rosół drobiowy z zacierkami (kurczak, ćw. z kurczaka 20g, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, przyprawy: sól (sól jodowana 75%, jodek potasu, chlorek potasu 25%, śladowe ilości zboża- soję, seler, orzeszki ziemne, gorczycę sezam), pieprz czarny mielony (może zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne, i sezam , mąka pszenna, woda, pasteryzowana masa jajowa (9%), witamina A)
Leczo warzywne z ryżem (ryż (40g), ciecierzyca (15g) papryka (10g), cukinia (10g), cebula(10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, koncentrat pomidorowy.
Ogórek do chrupania (80g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól)
Polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty,
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
rzodkiewka (15g)
Natka pietruszki (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
WARZYWNY WTOREK 21.10.2025
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g)
Pomidor (15g).
Papryka (10g)
Natka pietruszki (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórek, marchewka, liście szpinaku, kiełki)
OBIAD
Zupa warzywna z brukselką i kaszą jaglaną (250ml)- (fasolka szparagowa (10g), papryka (10g), brukselka (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), koperek (10g), kasza jaglana (10g), przyprawy -- sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Kotlet z piersi (pierś z kurczaka (70g), mąka, jajka, bułka tarta, przyprawy,
Ziemniaki z wody- (100g)
Surówka wielowarzywna (90g)(kapusta biała (35g), marchewka (10g), rzodkiewka (5g), koperek (5g), kukurydza (5g), czerwona papryka (10g), oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy)
Kompot wiśniowy- (wiśnie mrożone, ksylitol (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Wafle ryżowe z masłem i miodem (35g)
Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Kiwi (150g)
ŚRODA 22.10.2025
ŚNIADANIE
Kanapka : Chleb inowłodzki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g))
Szynka gotowana (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca)
Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), jajko
ogórek (10g)pomidor (10g)
rzodkiewka (5g)
sałata (4g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Banan (50g)
OBIAD
Zupa ogórkowa z ziemniakami (ogórki kiszone (25g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, woda wodociągowa, sól (sól jodowana 75%, jodek potasu, chlorek potasu 25%, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)
Gulasz z polędwiczek (polędwiczki 70g, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń , sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Kasza kuskus (40g)
Mizeria (90g)(ogórek, jogurt naturalny, cytryna, sól)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki)
PODWIECZOREK
Leśny shake z tropikalną nutką (truskawki 10g, jagody lub borówki 20g, banan 50g, jogurt naturalny 150g, wiórki kokosowe 3g)
Chrupki kukurydziane (15g)
OWOCOWY CZWARTEK 23.10. 2025
ŚNIADANIE
Kanapka : chleb inowłodzki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g)
Masło (śmietanka, olej roślinny rzepakowy, E160, aromat) alergeny (mleko)- (5g)
Szynka wiejska (20g) )(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca)
Ogórek (10g)
Papryka (10g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Domowy mus owocowy –(jabłko, truskawka, banan, pomarańcza)(100g)
OBIAD
Zupa z dyni z ziemniakami (250ml)- (dynia (40g), ziemniaki (15g), filet z piersi kurczaka (20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (10g), przyprawy -- sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Makaron z twarogiem prażonymi jabłkami (180g) (makaron świderki (100g) (mąka makaronowa pszenna), twaróg półtłusty (50g) erytrytol, jabłko, rodzynki, cynamon)
Jabłko (100g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb żytni (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
Polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty,
Pomidor (15g)
Rzodkiewka (20g)
Herbata malinowa (200ml) – (owoce maliny, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy)
PIĄTEK 24.10.2025
ŚNIADANIE
Polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g)
Kanapka : Bułka bankietowa (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g)
Masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)
Pomidor (15g),
Sałata (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Banan (50g)
OBIAD
Zupa krem z zielonego groszku z ptysiami (250ml) ( mrożony zielony groszek (20g), włoszczyzna 100g t.j. por biała część, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), czosnek (5g), szczypiorek (5g), jogurt naturalny (10g), groszek ptysiowy (15g), przyprawy - sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony
Ryba mintaj w panierce (ryba mintaj (70g), jajko, bułka tarta, mąka pszenna, olej, przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony, ziemniaki (100g),
Puree ziemniaczanym (100g)
Surówka z kiszonej kapusty (90) (Kiszona kapusta (50g), marchew (20g), cebula (10g), natka pietruszki (5g), oliwa z oliwek
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, erytrytol (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka : chleb żytni (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g)
serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka.
Ogórek (10g)
Papryka (10g)
Sok owocowy (200ml)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%
