Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 16.12.2024

ŚNIADANIE

Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło  (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), pomidor (15g), szczypiorek (5g) 

Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml) 

Mus owocowy -(100g) 

OBIAD

Rosół drobiowy z makaronem (kurczak, ćw. z kurczaka 20g, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, przyprawy: sól (sól jodowana 75%, jodek potasu, chlorek potasu 25%, śladowe ilości zboża- soję, seler, orzeszki ziemne, gorczycę sezam), pieprz czarny mielony (może zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne, i sezam , mąka pszenna, woda, pasteryzowana masa jajowa (9%), witamina A) 

Leczo warzywne z ryżem parboiled (ryż (40g), ciecierzyca (15g) papryka (10g), cukinia (10g), cebula(10g),groszek zielony (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, koncentrat pomidorowy, ogórek do chrupania (80g) 

Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g) 

PODWIECZOREK 

Kanapka: Chleb z dynią (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), rzodkiewka (15g), natka pietruszki (5g) 

Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml) 

OWOCOWY WTOREK 17.12.24

ŚNIADANIE

Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), masło  (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), pomidor (15g), papryka (10g) 

Patery z owocami (kiwi, pomarańcza, gruszka, winogron) (100g) 

Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml) 

OBIAD

Zupa warzywna z brukselką i kaszą bulgur (250ml)- (fasolka szparagowa (10g), papryka (10g), brukselka (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), koperek (10g), kasza bulgur (10g), przyprawy -- sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony  

Kotlet z piersi  (pierś z kurczaka (70g), mąka, jajka, bułka tarta, przyprawy, ziemniaki z wody- (100g), surówka wielowarzywna (90g)(kapusta biała (35g), marchewka (10g), rzodkiewka (5g), koperek (5g), kukurydza (5g), czerwona papryka (10g)) 

Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, miód (2g)) 200ml 

PODWIECZOREK

Rogaliki z jabłkiem 200g 

Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml) 

Banan (150g)  

ŚRODA 18.12.24

ŚNIADANIE SZWEDZKI STÓŁ

Kanapka : Chleb inowłodzki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło  (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)), szynka gotowana (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), ogórek (10g), pomidor (10g), rzodkiewka (5g), sałata (4g) 

Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml) 

Mandarynka (50g) 

OBIAD

Zupa ogórkowa  z ziemniakami (ogórki kiszone (25g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki,  woda wodociągowa, sól (sól jodowana 75%, jodek potasu, chlorek potasu 25%, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus) 

Gulasz z polędwiczek  (polędwiczki 70g, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń  , sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony, kasza kuskus (40g), mizeria (90g) 

Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki. Miód (3g)) 

PODWIECZOREK

Wafle ryżowe z masłem i miodem (35g) 

Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml) 

Kiwi (150g) 

CZWARTEK 19.12.24

ŚNIADANIE

Parówki na ciepło (20g)(mięso wieprzowe (100 g produktu wytworzono ze 105 g mięsa wieprzowego), sól, glukoza, przyprawy, przeciwutleniacz (e 301), substancja konserwująca (e 250). produkt w jadalnej osłonce kolagenowej wołowej. może zawierać zboża zawierające gluten, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę) 

Kanapka : Bułka bankietowa (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło  (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), pomidor (15g), sałata (5g) 

Herbata żurawinowa (200ml) (owoce żurawiny, , kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier (1g)) 

Pomarańcza (50g) 

OBIAD

Zupa brokułowa  (250ml)- (brokuły (40g), ziemniaki (15g), filet z piersi kurczaka (20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (10g), przyprawy -- sól (sól jodowana 75%) , pieprz czarny mielony 

Makaron z truskawkami i bananem(180g) (makaron świderki  (100g) (mąka makaronowa pszenna), truskawki mrożone (50g), banan  

Jogurt naturalny do picia 200ml (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus) 

Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g) 

PODWIECZOREK

Kanapka : chleb żytni (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło  (śmietanka, olej roślinny rzepakowy, E160, aromat) alergeny (mleko)- (5g) 

serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka, ogórek (10g), papryka (10g) 

Sok owocowy (200ml) 

PIĄTEK WIGILIA W PRZEDSZKOLU 20.12.24

ŚNIADANIE

Kanapka : chleb inowłodzki (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka, olej roślinny rzepakowy, E160, aromat) alergeny (mleko)- (5g), szynka wiejska (20g) )(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ogórek (10g) 

Papryka (10g) 

Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml) 

Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórek, marchewka, liście szpinaku) 

OBIAD

Zupa pieczarkowa z makaronem (250ml) (pieczarki (30g), włoszczyzna 100g t.j.  marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), czosnek (5g), jogurt naturalny (10g)(mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), pieprz, sól 

Ryba mintaj w panierce (ryba mintaj (70g), jajko, bułka tarta, mąka pszenna, olej, przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony, ziemniaki (100g), ziemniaki (100g), surówka z kapusty pekińskiej  (100g) (kapusta pekińska, marchew, kukurydza konserwowa, jabłko, natka pietruszki, cytryna, orzechy włoskie) 

Kompot z suszuz żurawiną  (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone, jabłka, owoce leśneżurawina) 

Pomarańcza (100g) 

PODWIECZOREK

Kanapka: Chleb żytni (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, pomidor (15g), rzodkiewka (20g) 

Kafe Junior (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml) 


Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy


Alergeny żywności:

Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.

1.Seler

2.Gluten

3.Skorupiaki

4.Jaja

5. Ryby

6. Łubin

7. Mleko i jego przetwory

8. Mięczaki i małże

9. Gorczyca musztarda

10. Orzechy

11. Orzeszki ziemne

12. Ziarna sezamu

13. Soja

14. Dwutlenek siarki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.

Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.

Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu

Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%