Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 02.06.25
ŚNIADANIE
Zupa mleczna (200ml) (mleko świeże 2%, płatki kukurydziane (15g)
Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ogórek (10g), papryka (10g)
Herbata dzika róża (200ml) – (woda wodociągowa, dzika róża, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, cukier (3g))
Arbuz 50g
OBIAD
Zupa fasolowa z ziemniakami- (wywar: woda wodociągowa (160g), fasola (40g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por), ziemniaki (10g), koperek (5g), sól (sól jodowana 75%, pieprz czarny mielony (250ml)
Ryż z mięsem (ryż (40g), mięso od szynki (70g), ), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por)
Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska 15g, marchewka 20g, oliwa z oliwek 5g, koperek 2g, sok z cytryny 5g)
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, miód 3g)
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), pasztet z indyka (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka, kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy), pomidor (10g), szczypiorek (5g), sałata (4g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
WARZYWNY WTOREK 01.07.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb z dynią (35g)(70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromatY, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja i gorczycę. (20g), papryka (15g), natka pietruszki(5g),
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, kalarepa, ogórek, papryka)
OBIAD
Zupa krem z warzyw z groszkiem ptysiowym i mięsem drobiowym (250ml) (woda wodociągowa (160g), pałka z kurczaka (10g), filet z kurczaka (10g), fasolka szparagowa (15g), groszek zielony (10g),włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń, kalafior (15g), cebula(10g), ziemniaki (20g), śmietana 12%, przyprawy- sól , pieprz czarny mielony )
Makaron z serem i prażonym jabłkiem (200g) (mąka , mleko, jaja), twaróg półtłusty (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), truskawki mrożone, miód)
Sok pomarańczowy 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), ogórek (20g), szczypiorek (10g)
Herbata dzika róża (200ml) – (woda wodociągowa, dzika róża, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, ksylitol (3g))
ŚRODA 02.07.25
ŚNIADANIE
Szwedzki stół ; Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g)Polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), ogórek (10g), pomidor (10g), rzodkiewka (5g), sałata (4g)
Kawa inka (200ml) (mleko świeże 2%, kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria), miód)
Winogron (50g)
OBIAD
Rosół drobiowy z makaronem (kurczak(50g), ćw. z kurczaka (10g), antrykot (10g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), makaron nitki (20g)(mąka makaronowa pszenna, jaja z chowu ściółkowego (21,6%) (5 jaj na 1 kg mąki), przyprawa: kurkuma)
Gulasz drobiowy (kurczak(50g), ćw. z kurczaka (20g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g)
Ziemniaki z wody- (100g)
Buraczki na ciepło (100g) (buraki gotowane, sól, pieprz, cukier(2g)
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, miód (2g)) 200ml
PODWIECZOREK
Koktajl mleczny z truskawkami (150g) (mleko, mrożone: truskawki, miód 3g)
Chrupki kukurydziane (10g) (mąka kukurydziana, woda)
Woda z cytryną (200ml) (woda, cytryna (5g))
OWOCOWY CZWARTEK 03.07.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Chleb inowłodzki (35g)- (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), masło (śmietanka, alergeny (mleko)- (5g)
polędwica wiejska (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), ogórek świeży - (20g), pietruszka (3g)
Kakao (200ml) (mleko świeże 2%, kakao)
OBIAD
Krupnik (250ml)- ( włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki (20g), kasza jęczmienna (20g), cebula (10g), koperek (5g), przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony
Kotlet mielony ( łopatka wieprzowa mielona (70g), mąka pszenna (10g), jajko (10g), bułka tarta (10g), przyprawy- - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony )
Ziemniaki gotowane (100g)
Surówka z kapusty białej (90g) (kapusta biała (70g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, koperek (5g)
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, cukier 1g) 200ml
PODWIECZOREK
Budyń śmietankowy (mleko świeże 2%, mąka ziemniaczana, budyń śmietankowy, ksylitol)
Biszkopty (olej kokosowy, mąka pszenna)
Jabłko (50g)
Woda z cytryną (200ml)(woda, cytryna (5g))
PIĄTEK 04.07.25
ŚNIADANIE
Kanapka: Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło (śmietanka) alergeny (mleko)- (3g), polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), pomidor (15g), szczypiorek (5g)
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2%, kurkuma (1g), miód 2g)
Gruszka -(50g)
OBIAD
Zupa marchewkowa z lanymi kluskami (marchew (30g), włoszczyzna 100g t.j. por, seler, pietruszka korzeń; cebula (10g), śmietana 12% (śmietanka, żywe kultury bakterii), (10g), lane kluski (mąka pszenna, jaja, woda)
Paluszki z ryby (ryba mintaj, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy : sól (sól jodowana 75%, jodek potasu), pieprz czarny mielony
Ziemniaki z wody- (100g)
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (100g) (marchew, kiszona kapusta, pietruszka natka, cytryna, orzechy włoskie)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki. Miód (3g))
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb żytni 35g (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), masło(śmietanka) alergeny (mleko)- (5g), ogórek kiszony (15g).
Herbata dzika róża (200ml) – (woda wodociągowa, dzika róża, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, ksylitol (3g))
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%