Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 01.09.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża), pomidor (10g), szczypiorek (5g), papryka (10g)
Kubek Latte Junior (mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Gruszka -(50g)
OBIAD
Zupa wielowarzywna z ziemniakami- (pałka z kurczaka (20g), kalafior (15g), brokuł (15g), fasolka szparagowa (15g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por), ziemniaki (10g), sól , pieprz czarny mielony (może zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne, i sezam. (250ml)
Makaron razowy z serem i musem truskawkowym (180g) (makaron świderki (40g) (mąka makaronowa pszenna), twaróg półtłusty (20g) (zamiennik jogurt roślinny), truskawki mrożone (50g), jogurt naturalny (30g)(mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii : Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus),)
Kompot wiśniowy- (woda wodociągowa, wiśnie mrożone, ksylitol 3g) 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb z dynią (35g)- (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, polędwica miodowa (20g) (mięso z indyka, wątroba z indyka, serca z indyka, kasza manna, bułka tarta, tłuszcz z indyka, sól, przyprawy, ekstrakty z przypraw, cebula suszona, glukoza), ogórek (15g), koperek (5g)
Herbata owocowa (200ml) (owoc maliny 60%, kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, owoce aronii, jabłko, aromat naturalny)
WARZYWNY WTOREK 02.09.2025
Kanapka: Bułka bankietówka mini (mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), papryka (10g), ogórek (10g)
Złote mleko (200ml)(mleko świeże 2% (zamiennik mleko kokosowe), kurkuma, miód 3g)
Patery z warzywami do chrupania (100g) (pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka żółta, liście szpinaku)
OBIAD
Zupa kalafiorowa z ziemniakami zabielana jogurtem naturalnym (kalafior (25g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula (10g), czosnek (5g),pietruszka (5g), ziemniaki (10g), jogurt naturalny (10g), przyprawy)
Schab w sosie z kaszą gryczaną (schab (70g) (zamiennik filet z kurczaka), kasza gryczana (40g), ), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, jajka (20g), cebula (10g), czosnek (5g), przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony
Surówka z kiszonego ogórka (100g) (ogórek kiszony (70g), marchew (10g), cebula (10g), oliwa z oliwek
Kompot owocowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone: porzeczka, aronia, śliwka, truskawka, ksylitol)
PODWIECZOREK
Owsianka na mleku z prażonym jabłkiem i rodzynkami (200ml) (mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), płatki owsiane (15g)(grys kukurydziany, cukier, sól, syrop cukru inwertowanego, regulator kwasowości (fosforany sodu), melasa, substancje wzbogacające: witaminy (B3, B5, B2, B6, B9).
Herbata dzika róża (200ml) – (woda wodociągowa, dzika róża, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy)
ŚRODA 03.09.2025
ŚNIADANIE
Szwedzki stół: Kanapka : Bułka angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)- (35g), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, polędwica sopocka (20g) – (mięso wieprzowe 65%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, białko wieprzowe, błonnik owsiany, askorbinian sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, regulatory kwasowości, azotyn sodu) ) alergeny (seler, gorczyca, jaja, mleko, zboża)Ser żółty (20g) (mleko pasteryzowane, sól spożywcza, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato) (laktoza), ogórek (10g), pomidor (10g), papryka (5g), sałata (4g)
Ciepłe mleko (200ml) (mleko świeże 2%)(zamiennik napój kokosowy)
Jabłko (50g)
OBIAD
Zupa krem z dyni, posypana natką 350ml (dynia (40g), ziemniaki (20g), pomidor (15g), cebula (10g), czosnek (5g), mleko (10g), natka pietruszki, kurkuma, pieprz, sól
Spaghetti bolognese 400g ( makaron świderki (40g) (mąka makaronowa pszenna), mięso mielone z łopatki (70g), cukinia (10g), koncentrat pomidorowy (10g), cebula (10g), czosnek (5g), przyprawy- - sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony, włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń)
Ogórek do chrupania (50g)
Kompot truskawkowy (200ml) (woda wodociągowa, owoce mrożone truskawki, ksylitol (3g))
PODWIECZOREK
Kanapka: chleb z dynią (35g)- (70% mąka żytnia, 15% ziarno dyni, 10% mąka pszenna, woda drożdże, sól), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, jajko na twardo (30g), ogórek (15g), szczypiorek (5g)
Kubek Latte Junior (mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
OWOCOWY CZWARTEK 04.09.2025
ŚNIADANIE
Bułka grahamka (mąka razowa, woda, drożdże, sól), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, szynka z piersi z indyka (30g)(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 22%, woda, białko sojowe, regulator kwasowości, substancje zagęszczające , stabilizatory, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu) alergeny (mleko, gorczyca), ogórek (10g), pomidor (5g)
Kakao (mleko świeże 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10%) z ziarna kakaowego z Afryki) (200ml)
Patery z owocami (100g)(brzoskwinia, banan, pomarańcza)
OBIAD
Pomidorowa z makaronem (250ml)(makaron (20g), pierś z kurczaka (20g), włoszczyzna 100g (marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula(10g), czosnek(5g), pietruszka(5g), koncentrat pomidorowy(15g), przecier pomidorowy (10g), przyprawy: sól (sól jodowana 75%), pieprz czarny mielony
Panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami (kasza kuskus (40g), pierś z kurczaka (70g), papryka (10g), cukinia (10g), cebula(10g),groszek zielony (10g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń
surówka z białej kapusty (100g) (biała kapusta (70g), marchew (10g), cebula (10g), koper (5g), cytryna (3g), oliwa z oliwek, przyprawy)
Sok 100% jabłko-marchew 200ml
PODWIECZOREK
Kanapka: Chleb inowłodzki żytnio-pszenny (48% mąka żytnia, 48% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, twarożek (twaróg półtłusty (zamiennik szynka z piersi z indyka ), jogurt naturalny, przyprawy ) (20g), pomidor (15g), szczypiorek (5g)
Herbata malinowa (200ml) – (woda wodociągowa, owoce maliny, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, kwas cytrynowy, ksylitol (1g))
PIĄTEK 05.09.2025
ŚNIADANIE
Kanapka: chleb żytni 35g (70% mąka żytnia, 30% mąka pszenna, woda, drożdże, sól), masło Głuchów (śmietanka pasteryzowana, szczepionki czystych kultur mleczarskich alergeny (mleko)- (3g)/ zamiennik masło roślinne, polędwica miodowa (woda, filet z kurczaka (41,4%), skórki wieprzowe, skrobia, sól, białko sojowe, substancje zagęszczające, stabilizatory, wzmacniacze smaku, glukoza, aromaty (zawierają mleko, pszenicę bezglutenową, seler), przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu; regulator kwasowości: e500; miód (0,04%), substancja konserwująca: azotyn sodu. produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenny, owsiany), jaja i gorczycę. (20g), sałata (4g), pomidor (15g).
Kawa inka (200ml) (mleko świeże 2% (zamiennik napój kokosowy), kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria), ksylitol)
Marchewka do chrupania (50g)
OBIAD
Zupa z czerwonej soczewicy (250g) (soczewica czerwona (20g), włoszczyzna 100g t.j. marchew, por, seler, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, passata pomidorowa, pietruszka, przyprawy)
Ryba mintaj w panierce (90g) (ryba mintaj (70g)(filet z kurczaka), jajko, bułka tarta, mąka pszenna, olej, przyprawy- sól (sól jodowana 75% ) pieprz czarny mielony, Ziemniaki (100g)
Surówka z kapusty pekińskiej (100g) (kapusta pekińska, marchew, kukurydza konserwowa, jabłko, natka pietruszki, cytryna, orzechy włoskie)
Kompot wiśniowo-jabłkowy (200ml)( woda wodociągowa, wiśnia mrożone, jabłka)
PODWIECZOREK
Koktajl brzoskwiniowy z kefirem (brzoskwinia 30g, banan 30g, kefir 50ml, jogurt naturalny 100ml (zamiennik napój kokosowy), siemię lniane 5g),
Wafle ryżowe naturalne (12g)
Herbata owocowa (200ml) (napar z herbaty)
Jadłospis w danym dniu z niezależnych przyczyn może ulec zmianie za co przepraszamy
Alergeny żywności:
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 I304/28 – art.9 ust. 1; I304/43 – zał.
1.Seler
2.Gluten
3.Skorupiaki
4.Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaja, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Między posiłkami dzieci mają możliwość spożywania wody mineralnej.
Masło skład: zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu, 83% tłuszczu
Mleko skład: zawartość tłuszczu 2%